понедељак, 22. децембар 2014.


OVAJ ČOVEK NA FOTOGRAFIJI  JE PRAVI GENIJE. NEKADA BALETSKI IGRAČ, SADA KOREOGRAF, VLASNIK I DIREKTOR NAJBOLJE TRUPE NA SVETU - BALET BORISA EJFMANA.
TAJ FANTASTIČNI OSEĆAJ ZA POKRET I TELO U POKRETU KOJE ON IMA ZADIVLJUJE , TA FASCINANTNA KOMBINATORIKA ,OSEĆAJ ZA SVEDENO ALI I OSEĆAJ ZA MOĆNO, OSTAVLJAJU GLEDAOCA BEZ DAHA . DUHOVIT U  MOMENTIMA KADA PUBLIKA UPRAVO TO OČEKUJE I TRAGIČAN KADA SVI TAKO  OSEĆAJU. EJFMAN JE GENIJE ZA IGRU, ALI GENIJE NE SAMO  SA VELIKIM G, VEĆ  GENIJE NA TRONU SVIH GENIJA  OBOŽAVAM GA I DIVIM MU SE.




RTS 1 RTS 2 RTS Satelit RTS Digital Frekvencije RTS predstavlja
nedelja, 09. nov 2008, 23:55

BEMUS: "Ruski Hamlet"

Balet Borisa Ejfmana iz Sankt Petersburga.

Boris Ejfman, ruski koreograf svetske reputacije, gostovao je sa svojom baletskom trupom na
ovogodišnjem 40. BEMUS - u sa dve predstave "Ruski Hamlet" i "Don Kihot".
Koreograf koji u svojoj biogragfiji ima tako prepoznatljiv trnovit put za rusku umetnost dvadesetog veka, u poslednjim godinama smatra se vrhunskim umetnikom plesne umetnosti sa preko četrdesetak baleta među kojima su, pored ovde gostujućih, poznati i "Crvena Žizela'' ( prema biografiji čuvene ruske balerine Olge Spesiceve), ''Žar ptica'', ''Majstor i Margarita'', ''Karamazovi'', ''Ana Karenjina'' ...
Smatrajući da publika u Beogradu nije imala prilike da se upozna sa njegovim koreografijama, Boris Ejfman je dao ekskluzivno pravo RTS - u za snimanje baleta  ''Ruski Hamlet'' koji je u Sava centru, 10. oktobra izazvao pravi vatromet oduševljenja i aplauza beogradske publike.
Upoređujući istorijske činjenice, Ejfman je došao do zaključka, da je sudbina ruskog carevića Pavla veoma slična sudbini Šekspirovog junaka, pa je zato i priča smeštena u ambijent ruskog dvora sedamnaestog veka.
Vrhunska igra solista Marije Abašove, Dmitrija Fišera, Alekseja Turka, Anastasije Sitnikove i celog ansambla, izvanredni kostimi i scenografija kao i izbor muzike (dela Malera, Betovena i dr.) govore da je pred nama zaista vrhunsko delo koje imamo prilike da vidimo zahvaljujući njegovom tvorcu.
Urednik emisije je Vera Arsenović, a reditelj Miško Milojević.

Нема коментара:

Постави коментар